12 octombrie 2009

**UNDE A DISPARUT EFORIE NORD?? (partea a 2 a)

  • Ok,m-am cam lungit cu prima parte a postului si am fost si cam melancolica,poate chiar putin melodramatica,ceea ce nu ma caracterizeaza chiar atat de mult;)) . O sa incerc sa-l fac ceva mai scurt pe acesta...
  • Asadar,dupa toate pataniile,am hotarat sa dam un ochi si la celebrul ghiol(cel cu guma cu indieni),dar mai bine n-o faceam,deoarece,in fata ochilor ni s-a infatisat un decor horror: totul parasit,gunoaie,daramaturi etc. Mama,saraca,avea lacrimi in ochi si o furie fara margini,nereusind sa-si mai lege amintirile de absolut nimic din statiunea aia,reusind doar sa scanceasca incet,printre dinti: "Futu-va muma in cur!" :)) .
  • In schimb,in Eforie se construieste...destul de mult,nerespectandu-se de nici o culoare vechea si fina arhitectura a statiunii(desigur).Pe de o parte,se urmareste eliminarea si lasarea in paragina a tot ceea ce caracteriza statiunea inainte,iar pe de alta parte ,sufocarea ei cu hoteluri de fitze,vile uriase, monstruoase si fara nici o forma,ingramadite una langa alta,cum deja ne-am obisnuit,de altfel.
  • Nu pot spune ca nu se mai pastreaza chiar nimic din vechea Eforie... A ramas piata(de unde ne-am aprovizionat cu legume si cu deliciosii castraveti murati de putina,super sarati,luati de la tarani) ; a ramas faleza,care nu s-a prabusit toata(inca) si care pastreaza inca, acel aer de liniste si de melancolie ; hotelurile vechi arata destul de binisor,unele din ele(care inca nu s-au inchis) fiind chiar renovate ; Teatrul de vara inca exista si e si el renovat(desi ma indoiesc ca se mai tin spectacole acolo,pt ca nu vad cine s-ar mai duce la ele...poate un 20% din statiune,pt ca restul de 80% prefera un cd cu manele, si poate te si injura daca le spui de teatru:))) ) ; au mai ramas si unele stradute laturalnice,mirosind a tei,care mai amintesc de statiunea de odinioara(ai grija,totusi, ca din straduta in straduta,fascinat de plimbare, sa nu cumva sa ajungi la artera principala...aia plina de autoserviri,masini una peste alta,manele la fiecare colt si multa lume "de calitate", imbulzita...deoarece risti sa ai impresia,pt cateva clipe,ca te afli in en-gros-ul Europa,din Bucuresti. ; de asemenea,de-a lungul falezei se afla o terasa,gen gradina cu flori-o superbitate,unde poti savura ceva bun,in timp ce admiri plaja si marea,de sus,si unde poti sa te si cazezi(daca inca iti mai arde).Asadar,statiunea inca si-a pastrat,cu greu,mici particele in care se mai pot regasi si oamenii normali,dar,din pacate,mult prea putine.
  • Totusi,am avut parte de cireasa de pe tort abia vara asta,cand,intr-o seara,pe la orele 22,ducandu-ma cu fetele spre Costinesti(alta cloaca),am avut ocazia sa trecem cu masina chiar prin centrul Eforiei.Va rog sa ma credeti ca primul instinct(facut putin si la caterinca,recunosc) a fost sa blochez usile masinii:)))) Imaginati-va: artera principala era aproape blocata de masini parcate in zeflemea,motiv pt care se inainta destul de greu,asa ca am avut timp sa admiram peisajul ; si pe dreapta si pe stanga era plin de restaurante,carciumi,autoserviri,de unde rasunau 20 de feluri de manele,date la max ; tot felul de cocalari,capsunari si diverse aratari si specimene,dansau si faceau panarama pe trotuare,cu scaunele scoase in strada,dandu-se in spectacol mai ceva ca la Zoo. Cativa familisti si pensionari,aterizati pe acolo din greseala,incercau cu greu sa-si faca loc.
  • Si nu ar fi totul atat de grav,daca specimenele astea ar sta in banca lor,dar sunt si scandalagii,iar daca vad o femeie,se comporta de zici ca au stat la parnaie in ultimii 10 ani(ceea ce n-ar fi exclus,la ce fetze aveau).Plus ca n-am nimic impotrica etniei rrome(care reprezinta cam 50% din statiune),dar astia zici ca erau scapati din lesa.
  • Asa ca,toate astea ma fac sa ma intreb cu tristete: "Unde a disparut Eforie Nord?" ; Cine a adus acolo oamenii astia,atat de multi? Cum de se poate schimba radical populatia unui oras,de parca ar fi avut loc marea migratie? E cineva influent,care face legea acolo si care e responsabil de treaba asta?...care a cautat special sa formeze o astfel de comunitate,aducandu-si oamenii sai,sau cautand sa aduca oameni care sa indeparteze turistii si localnicii de odinioara,in speranta de a face ce vrea din statiune? Cum a reusit sa decada,intr-un asa hal si intr-un timp atat de scurt,o statiune de bun gust? Chiar totul a inceput sa se rezume la noi,la tiganeala,vulgaritate si manelizare?
  • Stiu ca sunt un om mult prea mic,pt a-mi pune niste intrebari atat de mari,dar m-am saturat sa constat ca reusesc sa ma regasesc in din ce in ce mai putine locuri,de la o varsta atat de frageda....si nu sunt vreo sociopata... daca nici mie nu-mi place sa traiesc , sa ma destrabalez , sa ma distrez,sa socializez(cum se zice azi) , atunci cui? Chiar nu mai exista nici un om de bun gust si civilizat,care sa preia un loc si sa faca ceva calumea din el,astfel incat sa nu devina tiganeala? Chiar toate neamurile proaste ajung sa detina cate un locsor din tara asta,ca apoi sa-si bata joc de el,in numele tuturor?
  • Nu-mi place sa spun asta prea des(desi o savurez), dar asta e unul din motivele pt care MI-E SILA SA TRAIESC IN ROMANIA...si mi-as dori sa fiu genul de persoana care sa se poata adapta in alta tara,dar,din pacate....nu sunt............ Iar Eforie e doar un exemplu mic si banal....treaba se intampla la un nivel mult mai inalt. Si multi au mai spus-o,s-au mai enervat si au mai batut cu pumnul in masa pe tema asta,dar degeaba.Si iata ca o spun si eu...tot degeaba...in felul meu naiv.... Dar nu ma pot abtine sa n-o spun,nu ma pot preface ca nu vad,pt ca a devenit totul mult prea evident...si pute atat de puternic,de iti muta nasul din loc.... Dar stati linistiti...oricum nu se va schimba nimic in bine...nu la noi....suntem in cadere libera.... :)
  • Cristian Mungiu: "Traim in epoca de chirpici.E cleioasa,goala pe dinauntru si liantul e o mare balega" (sursa: Academia Catavencu).
  • ***Ati mai fost prin Eforie Nord? Ce parere aveti sau aveati despre statiune? Ce cazuri similare mai cunoasteti(locuri deosebite,care,din nepasare sau din anumite interese,s-au degradat si s-au transformat, in ultimul hal)?
  • P.S: m-am intins la nesfarsit si cu acest post.E clar,am o boala.Dar voi incerca s-o remediez pe parcurs ;))

Niciun comentariu: